Tips till dig som är entreprenör och vill komma igång digitalt

www.pixabay.se

Gratis bilder och filmer som du kan använda överallt. Pixabay är en levande community för kreativa människor som delar upphovsrättsfria bilder och filmer. Du kan söka på svenska efter teman för bilder och filmer du vill ha.

www.unsplash.com

Gratis bilder du kan ladda ner och använda till vad du vill. Fantastiskt bra högupplösta miljöbilder. En internationell sida vilket betyder att till skillnad från Pixabay måste du söka på engelska.

www.kaboompics.com

Många av bilderna på Kaboompics är personlig och du kan hitta många konstnärliga bilder här. De flesta bilder är färdiga att använda precis som de är.

www.stocksnap.io

Riktigt bra sida med bilder på landskap och stadsmiljöer. Varje vecka läggs hundratals nya bilder upp på sidan. Du kan söka på teman efter bilder men också använda dig av färdiga kategorier.

www.gratisography.com

Fotografen Ryan McGuire har öppnat upp sitt bibliotek med lite galnare och annorlunda bilder. Enkelt att ladda ner och navigera sig mellan kategorier och teman.

www.lifeofpix.com

Reklambyrån Leeroy tillsammans med ett gäng frilansande fotografer i Canada har startat den här sidan. Här hittar du mycket snygga miljöbilder men även vardagsfoton. Från sidan kan man klicka sig vidare direkt till deras andra site: Life of vids som erbjuder gratis videoklipp om du vill ha rörligt material också.

www.picjumbo.com/

Fotografen Viktor Hanacek erbjuder nerladdning av utvalda bilder. Snygga professionella detaljrika foton. Enkelt att navigera sig på sidan. Erbjuder också ett stort utbud snygga bakgrundsbilder.

www.barnimages.com

Här hittar vi natursköna högupplösta bilder som är likt vårt svenska landskap. Sidan drivs av två fotografer från Lettland. Du får gärna ta deras bilder och använda i marknadsföringssyfte men precis som många andra inte sälja bilderna vidare.

www.foodiesfeed.com/

Här finns fantastiska matbilder! Fantastiskt fina och professionella fotografier på alla möjliga maträtter, efterrätter, drycker, kött, grönt och bakelser mm.

www.nos.twnsnd.co/

En stor samling vintage-foton. Gamla vackra som direkt skulle kunna skrivas ut som posters och ha på väggen. Många bilder på arbetare men även landskap och platser.

www.grizzlybear.se/

Den här sidan erbjuder svenska natur- och stadsbilder som ser helt naturliga ut. Här hittar du svenska miljöbilder och mycket fina foton efter säsong. Allt från gärdsgårdar och tallskogar till pepparkakshus.

www.canva.se

Med Canva skapar du enkelt egna flyers, reklamblad och affisher. Här hittar du också mallar på presentations-slides, visitkort och mycket mer.

Dropbox

Du kan använda molntjänsterna i Dropbox på en Windows-, Mac- eller Linux-dator på två sätt: via webben på dropbox.com eller med deras skrivbordsapp. Båda metoder kräver att din enhet är ansluten till internet för att du ska kunna ladda upp och komma åt dina filer. Dropbox finns som både gratis-och betaltjänst där avgörande faktorn främst är mängden tillgänglig lagringsutrymme.

OneDrive

Med Microsoft OneDrive kan du komma åt och dela dokument, foton och andra filer på din Android-enhet, dator. En fil du laddar upp får inte vara större än 10GB vilket det sällan är. Du får gratis lagring upp till 5 GB med OneDrive Basic.

Google Drive

Google är Google, vilket innebär att de har mängder av tjänster som de ofta erbjuder gratis.  På Google drive kan du skapa nya dokument, kalkylark och presentationer på egen hand eller dela och samarbeta med andra i realtid. Alla dina ändringar sparas automatiskt i ditt eget lagringsutrymme i molnet. Du får 15GB gratis utrymme.

Jottacloud

Säker och enkel backup av din dator, mobil och surfplatta.  Med obegränsad lagring kan du ladda upp precis så mycket du vill till en kostnad av 75 kr per månad.

icloud

Icloud är hårt integrerat med Apples operativsystem. Har du en Iphone, vilket närmare hälften av alla svenskar ju har, finns Icloud i telefonen utan att du knappt ens märker det annat än i inställningarna.

www.wetransfer.com

Skicka stora filer och mappar genom att skapa ett konto kostnadsfritt från din telefon. Filerna finns tillgängliga för mottagaren i ca 7 dagar online.

www.filemail.com

Skicka stora filer och mappar genom att skapa ett konto kostnadsfritt. Kostnad avgörs av hur mycket som ska mejlas och hur lång tid filerna ska vara tillgängliga.

www.sprend.com

Skicka stora filer och mappar genom att ladda upp direkt. Du kan inte välja avsändare här så du måste skriva i meddelanderaden vem det är ifrån. Sprend tillåter dig skicka upp till 2 GB i ett utskick och du kan lagra filerna 1 vecka kostnadsfritt.

www.transfernow.net

Skicka stora filer och mappar kostnadsfritt. Du kan skicka upp till 4 GB i ett utskick.

Snapseed

I din digitala marknadsföring är det bra om du kan få till snygga professionella bilder. Den här appen hjälper dig redigera dina bilder smidigt och enkelt för att  lyckas inspirera dina besökare på hemsida eller på sociala medier. Här hittar du flera olika filter, verktyg och funktioner.

Buffer

För att både ha koll på och planera dina sociala medier kan den här appen vara väldigt hjälpsam.  Appen gör det enkelt för dig att på ett och samma ställe planera och publicera i dina kanaler som exempelvis Facebook, Instagram och Twitter. Du kan enkelt schemalägga kommande inlägg och få en bra överblick.

Evernote

Evernote är en anteckningsapp som är perfekt för dig som älskar post-it-lappar. När du kommer på en strålande idé lägger du enkelt in den i appen och samlar dina idéer på ett och samma ställe. Här synkas också anteckningar från mobilen direkt till både din dator och läsplatta. Du har också möjlighet att spela in anteckningar som ljud.

Mention

Med Mention kan du ha koll på vad dina kunder skriver om dig på nätet. När någon av dina kunder skriver ett utlåtande om exempelvis din produkt eller tjänst i sociala medier notifierar appen dig om vad, när och i vilken kanal du är omskriven. Då kan du snabbt besvara och bemöta eller kanske tacka kunden för utlåtandet.

Evernote Scannable

Den här appen hjälper dig att få stenkoll på dina papper som exempelvis kontrakt, kvitton, visitkort med mera. Med de här appen skannar du enkelt in dokumenten som du inte får tappa bort och samlar dem på ett ställe. Efter en workshop eller möte kan du fota whiteboardtavlan eller post-it-lapparna och enkelt dela dem med ditt team och kontakter. Appen kan också förvandla visitkort till kontakter i din telefon.

Headspace: Meditation & Sleep

Att då och då verkligen ta sig tid att koppla av är ett måste för dig som är entreprenör för att ladda om batteriet. Den här appen erbjuder dig daglig meditation.  Den guidar dig och du kan helt själv och enkelt välja hur lång tid du vill köra programmet.

POP – Prototyping on paper

Den här appen ger dig möjlighet att skapa interaktiva designs på egen app för iphone och ipad. Du kan skapa layouter och sidor för din prototyp på app. Det finns massor av olika fonter, ikoner, bilder och avatar.

1Password

Det hr med att komma ihåg alla lösenord är ju något som tillslut kan bli ganska frustrerande. Den här appen hjälper dig att på ett säkert och enkelt sätt komma ihåg dina användarnamn, lösenord och koder. Du kan dessutom lägga in länken till sidan du ska logga in på. Då räcker det med att öppna 1Password och klicka på länken så sköter appen inloggningen.

Podcast-appen

Att lyssna på podcasts är ett snabbt och smidigt sätt att hänga med och samla på dig viktig kunskap som hjälper dig i din företagsresa.  I podcast-appen finns många poddar på teman som företagande och entreprenörskap, se gärna våra tips på vilka podcast du kan börjar följa.

Webnode

Här kan du snabbt skapa en gratis hemsida med professionellt uttryck efter färdiga mallar. Det finns också bra utbud på .se domäner att köpa. Sidan finns på svenska så att det är lätt för dig att förstå. Har du gratisversionen syns reklam längst ner på sidan vilket givetvis försvinner om du uppgraderar. Billigaste paketet heter mini och kostar ca 49 kr i månaden och inkluderar en gratis www.domän.se under ett år.

Wix

Här kan du snabbt skapa en gratis hemsida med professionellt uttryck efter färdiga mallar. Det finns många funktioner som ex webbshop, bokningssystem och chattfunktion. Även här finns bra utbud på .se domäner att köpa. Sidan finns på svenska så att det är lätt för dig att förstå. Till skillnad från webnode finns fler funktioner och fler valmöjligheter med wix men det är också mer avancerat. Prisbilden är mellan 35 kr – 180 kr per månad beroende på vilka funktioner du vill ha.

Weebly

Här kan du snabbt skapa en gratis hemsida med professionellt uttryck efter färdiga mallar. Även denna sida finns på svenska så att det är lätt för dig att förstå. Om du är en mode, konst, kreativ person eller verksamhet som riktar dig mot en internationell marknad så är Weebly troligen det bästa valet för dig. Om du uppgraderar till deras betal-paket så kan du köpa en .com, .net eller .org adress. De svenska .se domänerna går inte att köpa genom Weebly men du kan köpa en på egen hand och sedan länka ihop den med din Weebly-hemsida. Billigaste startpaketet kostar 8 dollar per månad.

Jimbo

Jimbo är väldigt bra för frilansare och bloggare. Här kan du snabbt skapa en gratis hemsida med professionellt uttryck efter färdiga mallar. Jimbo har också en mobilapp för Android och iOS vilket är smidigt om du exempelvis är bloggare och bara vill jobba från mobilen. Jimbo är gratis men om du vill ha bort reklamen och uppgradera finns två alternativ. Första är PRO som kostar 6,5 euro/månad och BUSINESS som kostar 15 euro/månad där skillnaden främst är funktioner och utrymme.

WordPress

WordPress är det bästa valet om du är bloggare och inte vill betala för något. WordPress är det populäraste bland bloggare över hela världen och här behöver du inte betala någonting alls.  Om du sedan vill ha din egen domän och bli mer seriös med ditt bloggande så kan du byta till en egen-hostad WordPress.org hemsida (notera att WordPress.com och WordPress.org är två olika saker). Om du inte är bloggare kan du givetvis fortfarande skapa hemsidor i wordpress. WordPress erbjuder storskalighet och skräddarsydd programmering utefter precis så du vill ha det. Det tar dock lång tid att lära sig och kan upplevas övermäktigt.

www.svenskarnaochinternet.se

Innan du skaffar dig sociala medier är det bra att veta vilka din målgrupp använder och hur dem använder sig av medier. på Svenskarna och internet kan du se vilken social media som just din målgrupp använder sig av mest och hur ofta.

Facebook

Är ett socialt medium eller en social nätverkstjänst. Här kan du skapa en “gilla-sida” för ditt företag och bjuda in vänner/bekanta som följare. Du kan dela med dig av text, bilder, filmer och länkar till alla dina följare. Du kan också följa och kommentera vad dina följare delar med andra. Du kan också ansluta dig till intressegrupper för exempelvis arbetsplatser, skolor, universitet eller organisationer. Plus att det finns möjligthet att ha direktdialog med dina kunder genom tjänsten Messenger.

Youtube

Här kan du skapa en kanal och dela med dig av rörligt material samt följa andra och inspireras av andra. Genom sökfunktionen kan du hitta andra som delar videos med exempelvis samma tema som du. Du kan också kommentera andra videos och på så sätt skapa kontakt. Du kan prenumerera på dina favoritkanaler och få aviseringar när något nytt läggs upp.

Instagram

Instagram är liknande facebook fast att det huvudsakligen baseras på bilder/rörligt material. Du lägger upp bilder/rörligt material på din profil och du kan följa andra. Du kan kommentera och andra kan kommentera dina inlägg. Du kan också skapa #hashtags för att lättare hitta det du letar efter.

Snapchat

Här kommunicerar man med bilder alt. korta kort små videoklipp man spelar in själv med mobiltelefonen. Man har chans att skicka sin inspelning eller sin bild till dem följare i sitt nätverk man vill. inlägget ligger upp ett kort tag innan det försvinner. Här handlar det om korta interaktioner i enkelt format. Används flitigt av yngre.

Twitter

En “mikroblogg” där du kan skriva maximalt 140 tecken. Här är andelen följare mer än dubbelt så hög än de som aktivt deltar med inlägg i andra sociala medier. Inlägg kallas på twitter för tweets. Här kan du följa både sådana du känner och offentliga personer som du är intresserad av. Du kan diskutera olika ämnen och tagga dina inlägg med en hashtagg för att få in dem under aktuellt ämne.

Tumblr

Det här är en bloggplattform där användaren publicerar texter, bilder, filmer, länkar, chatt, citat och ljud till sin tumblelog. Du kan följa andra i ditt nätverk och se deras inlägg.

WhatsApp

En app där du kan chatta med dina vänner. Du kan sicka text, bilder, videos i gruppchatten. Du kan enkelt skapa flera olika gruppchattar med olika kontakter.

Musical.ly

Här skapar du en profil och bygger ett nätverk av kontakter på samma sätt som Instagram. Skillnaden är att du i stället för att posta bilder enbart här postar videor där du mimar till olika låtar. Du kan välja att få en av dina videor ihopklippt med en annan användares och på så vis skapa en duett.

Skype

Den här appen erbjuder chatt och IP-telefoni. Du måste installera programmet men sen kan du ringa vem som helst i världen och både ha telefonsamtal och videosamtal.

LinkedIn

Den här tjänsten påminner om facebook fast på yrkesmässigt plan. Här lägger du in ditt CV och skapar kontakt med andra användare som du kan ha nytta av i ditt yrkesliv. DU kan dela artiklar, skapa inlägg och ta kontakt med alla du hittar.

Periscope

Den här tjänsten går ut på livesändning. Användare kan titta på din livesändning och skriva meddelanden till dig.

TikTok

Tiktok, även känt som Douyin i Kina, är en social media-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Här låts användare skapa musik-, dans-, komedi-, och läppsynkvideor på 15 sekunder och dela med sig av.

Podcasts om entreprenörskap och företagande:

Framgångspodden – En av nordens största intervjubaserade podcasts. Här får du lyssna på en mängd kända entreprenörer och ta del av deras tips och misstag.

Entreprenörsdriv – Även i denna podcast får du chans att lyssna på spännande entreprenörer och ta del av deras resa. Syftet med denna podd är skapa driv genom att dela erfarenheter inom entreprenörskap och företagande.

Bara Business – Här är podcasten för dig som vill fokusera på affärsidéer, tjäna pengar och hitta rätt folk. Den ger dig verktyg, insikter och tips på sånt du borde göra och sånt inte ska göra.

Företagspodden – Här har du chans till kompetensutveckling. Den här podcasten utbildar genom att gå igenom företagandets alla delar. Du får även tips som kan hjälpa dig att ta ditt företag till en ny nivå.

Businesspodden – Här får du lyssna på tre pitchar per avsnitt från olika entreprenörer. Du får också lyssna på programledarnas uppfattning om entreprenörernas affärsidéer. Perfekt om du vill få perspektiv på din affärsidé och “kunnigas” uppfattning om den.

Våga – I den här podcasten är fokus inspiration. Podcastens syfte är att få dig till att våga ta steget. Här får du lyssna på inspirerande personer som redan vågat ta steget och lyckats.

Driva eget podden – Den här podden fokuserar på att göra företagandet enkelt. Du får också tips på hur du faktiskt driver eget företag med fokus på – från idé till framgång.

Ung ambition – Den här podcasten har fokus på ungt entreprenörskap och personlig utveckling. För dig som är ung kan du nog lätt känna igen dig här och utvecklas till dina drömmar.

Podcasts om marknadsföring, sociala medier och nätverkande: 

Hillmanpodden – Här är podcasten som konkret visar på strategier du som företagare direkt kan applicera på ditt företag. Korta avsnitt som inspirerar och informerar dig till att utveckla ditt företag genom att jobba smart digitalt.

Digitalsnack – Den här  podcasten ger tips kring allt från sökmotoroptimering för dina sociala medier till bra konkreta tips på sociala kanaler.

Marknadscoacherna – En bra podcast som förklarar de praktiska delarna av digital marknadsföring. Här kan du bl.a lyssna på avsnitt om hur annonsering med Google Ads går till, varumärkesbyggande och trendspaning.

Sociala medier och kommunikationspodden –  Det här är en podcast handlar 100% om sociala medier som kommunikationskanal. Lär dig om hur algoritmerna funkar till hur du ska jobba med bilder och rörligt material mm.

LinkedInpodden – Detta är podcasten handlar om LinkedIn.

Nätverkspodden – Nätverkande är viktigt för att validera dina idéer samt få ut din ide på marknaden. I den här podcasten får du viktiga nätverkstips, hur du attraherar media och hur du kan skapa säljmöten.

Podcasts om försäljning:

Säljpodden – Den här podcasten erbjuder mängder av tips och kunskap för hur du enkelt kan nå ut till dina kunder. Du får också tips på hur du ska sälja in din idé i säljsamtalet.

Snacka Sälj – Här får du chans att lyssna på några riktigt vassa svenska säljare. Korta avsnitt med konkreta säljtips.

Säljdriv – En bra podcast med korta avsnitt där du får tips om allt från behovsanalys till hur man vänder samtalen som inte verkar leda någonvart.

Säljcoachen ledarskap & sälj – Det här är podcasten för dig som redan jobbar mycket med sälj men vill ha tips och metoder för att bli “bättre”.

Sälj & marknadspodden – Denna podcasten handlar om modern digital marknadsföring och försäljning. Podden ger konkreta tips på hur du kan göra för att nå digitala köpare och tänka “outside the box”.

Tips till dig som är entreprenör och vill komma igång digitalt

www.pixabay.se

Gratis bilder och filmer som du kan använda överallt. Pixabay är en levande community för kreativa människor som delar upphovsrättsfria bilder och filmer. Du kan söka på svenska efter teman för bilder och filmer du vill ha.

www.unsplash.com

Gratis bilder du kan ladda ner och använda till vad du vill. Fantastiskt bra högupplösta miljöbilder. En internationell sida vilket betyder att till skillnad från Pixabay måste du söka på engelska.

www.kaboompics.com

Många av bilderna på Kaboompics är personlig och du kan hitta många konstnärliga bilder här. De flesta bilder är färdiga att använda precis som de är.

www.stocksnap.io

Riktigt bra sida med bilder på landskap och stadsmiljöer. Varje vecka läggs hundratals nya bilder upp på sidan. Du kan söka på teman efter bilder men också använda dig av färdiga kategorier.

www.gratisography.com

Fotografen Ryan McGuire har öppnat upp sitt bibliotek med lite galnare och annorlunda bilder. Enkelt att ladda ner och navigera sig mellan kategorier och teman.

www.lifeofpix.com

Reklambyrån Leeroy tillsammans med ett gäng frilansande fotografer i Canada har startat den här sidan. Här hittar du mycket snygga miljöbilder men även vardagsfoton. Från sidan kan man klicka sig vidare direkt till deras andra site: Life of vids som erbjuder gratis videoklipp om du vill ha rörligt material också.

www.picjumbo.com/

Fotografen Viktor Hanacek erbjuder nerladdning av utvalda bilder. Snygga professionella detaljrika foton. Enkelt att navigera sig på sidan. Erbjuder också ett stort utbud snygga bakgrundsbilder.

www.barnimages.com

Här hittar vi natursköna högupplösta bilder som är likt vårt svenska landskap. Sidan drivs av två fotografer från Lettland. Du får gärna ta deras bilder och använda i marknadsföringssyfte men precis som många andra inte sälja bilderna vidare.

www.foodiesfeed.com/

Här finns fantastiska matbilder! Fantastiskt fina och professionella fotografier på alla möjliga maträtter, efterrätter, drycker, kött, grönt och bakelser mm.

www.nos.twnsnd.co/

En stor samling vintage-foton. Gamla vackra som direkt skulle kunna skrivas ut som posters och ha på väggen. Många bilder på arbetare men även landskap och platser.

www.grizzlybear.se/

Den här sidan erbjuder svenska natur- och stadsbilder som ser helt naturliga ut. Här hittar du svenska miljöbilder och mycket fina foton efter säsong. Allt från gärdsgårdar och tallskogar till pepparkakshus.

www.canva.se

Med Canva skapar du enkelt egna flyers, reklamblad och affisher. Här hittar du också mallar på presentations-slides, visitkort och mycket mer.

Dropbox

Du kan använda molntjänsterna i Dropbox på en Windows-, Mac- eller Linux-dator på två sätt: via webben på dropbox.com eller med deras skrivbordsapp. Båda metoder kräver att din enhet är ansluten till internet för att du ska kunna ladda upp och komma åt dina filer. Dropbox finns som både gratis-och betaltjänst där avgörande faktorn främst är mängden tillgänglig lagringsutrymme.

OneDrive

Med Microsoft OneDrive kan du komma åt och dela dokument, foton och andra filer på din Android-enhet, dator. En fil du laddar upp får inte vara större än 10GB vilket det sällan är. Du får gratis lagring upp till 5 GB med OneDrive Basic.

Google Drive

Google är Google, vilket innebär att de har mängder av tjänster som de ofta erbjuder gratis.  På Google drive kan du skapa nya dokument, kalkylark och presentationer på egen hand eller dela och samarbeta med andra i realtid. Alla dina ändringar sparas automatiskt i ditt eget lagringsutrymme i molnet. Du får 15GB gratis utrymme.

Jottacloud

Säker och enkel backup av din dator, mobil och surfplatta.  Med obegränsad lagring kan du ladda upp precis så mycket du vill till en kostnad av 75 kr per månad.

icloud

Icloud är hårt integrerat med Apples operativsystem. Har du en Iphone, vilket närmare hälften av alla svenskar ju har, finns Icloud i telefonen utan att du knappt ens märker det annat än i inställningarna.

www.wetransfer.com

Skicka stora filer och mappar genom att skapa ett konto kostnadsfritt från din telefon. Filerna finns tillgängliga för mottagaren i ca 7 dagar online.

www.filemail.com

Skicka stora filer och mappar genom att skapa ett konto kostnadsfritt. Kostnad avgörs av hur mycket som ska mejlas och hur lång tid filerna ska vara tillgängliga.

www.sprend.com

Skicka stora filer och mappar genom att ladda upp direkt. Du kan inte välja avsändare här så du måste skriva i meddelanderaden vem det är ifrån. Sprend tillåter dig skicka upp till 2 GB i ett utskick och du kan lagra filerna 1 vecka kostnadsfritt.

www.transfernow.net

Skicka stora filer och mappar kostnadsfritt. Du kan skicka upp till 4 GB i ett utskick.

  1. SnapseedFör att lyckas inspirera besökare på din hemsida eller på dina sociala medier samt behålla dina kunder är det smart att använda sig av snygga bilder i marknadsföringen. Den här appen är ett riktigt bra bildredigeringsverktyg som hjälper dig att få till inspirerande bilder. Appen är enkel och smidig att använda med många olika filter, funktioner och verktyg.
  2. SwipesDen här appen är den perfekta att-göra listan! Den hjälper dig att hålla fokus på det du jobbar med för ögonblicket. Du sparar ner dina uppgifter som du ska göra och med ett enkelt “swipe” markerar du uppgiften som avklarad eller senarelägger den till ett annat tillfälle. Du kan även kategorisera uppgifter som rör ett specifikt uppdrag för att lätt få en överblick över samtliga uppgifter.
  3. BufferFör att både ha koll på och planera dina sociala medier är ett smart tips att ladda ner Buffer. Appen gör det enkelt för dig att på ett och samma ställe planera och publicera i dina kanaler som exempelvis Facebook, Instagram och Twitter. Du kan enkelt schemalägga kommande inlägg och därmed underlätta din planering. Buffer ger dig en bra överblick vad som ska publiceras framöver. Ett smart sätt att säkerställa att dina sociala medier fortsätter skapa engagemang och inspiration hos dina följare!
  4. EvernoteEvernote är en anteckningsapp som är perfekt för dig som älskar post-it-lappar. När du kommer på en strålande idé lägger du enkelt in den i appen och samlar dina idéer på ett och samma ställe. Ofta kan idéer dyka upp vid tillfällen när du inte har möjlighet att skriva ner dem direkt i datorn. I Evernote synkas anteckningar från mobilen direkt till både din dator eller läsplatta. Om du är på språng kan du även spela in “ljudanteckningar” och spara i appen tillsammans med dina övriga idéer.
  5. MentionHar du koll på vad som skrivs om ditt företag på nätet? Det är inte det lättaste! När någon av dina kunder skriver ett utlåtande om exempelvis din produkt i sociala medier notifierar appen dig om vad, när och i vilken kanal du är omskriven. Då kan du snabbt besvara och bemöta eller kanske tacka för hejaropen från dina kunder! Helt enkelt den ultimata varumärkes-kollen i mobilen!
  6. Evernote ScannableDen här appen hjälper dig att få stenkoll på dina papper som exempelvis kontrakt, kvitton, visitkort med mera. Med appen skannar du enkelt in dokumenten som du inte får tappa bort och samlar dem på ett ställe. Efter en workshop eller möte kan du fota whiteboardtavlan eller post-it-lapparna och enkelt dela dem med dina teammedlemmar eller kontakter. Appen hjälper dig även att förvandla visitkort till kontakter. Den tar informationen från det inscannade visitkortet och adderar information från LinkedIn och sparar allt i din kontaktlista.
  1. Mindfulness-appenAtt då och då verkligen ta sig tid att koppla av är ett måste för dig som är entreprenör. Att verkligen ladda om batteriet för att orka arbeta långsiktigt. Det myllrar av livsstilsappar som sätter fokus på hälsa och välmående. Denna meditationsapp påminner dig att det är dags att lägga fokus på just ditt välmående. Den guidar dig med en lugnande röst genom vald session mellan 3-30 minuter för att du ska komma ner i varv. För att få energi och hålla högt tempo i vardagen kan Mindfulness-appen bli din nya hjälp för omladdning.
  2. DropboxMed Dropbox går det snabbt och enkelt att lagra information på ett säkert sätt och komma åt den, oavsett vart du befinner dig. Via mobilen kan du ladda upp nya filer och även dela dokument med dina teammedlemmar och kontakter. En nyhet är att du även kan jobba direkt i dina filer fast de ligger kvar i molnet. Det gör att du sparar en massa utrymme på din hårddisk. Samla dina dokument och gör det enkelt att hitta rätt när du arbetar fokuserat på att ta ditt företag till nya nivåer.
  3. 1PasswordVill du slippa frustrationen när du inser att du inte minns lösenordet när du ska logga in? Den här appen hjälper dig att på ett säkert och enkelt sätt komma ihåg dina användarnamn, lösenord och koder. Genom att enkelt spara ner dessa i appen har du dem på ett samlat ställe – en trygghet när ditt kom-ihåg sviker! Lägger du dessutom in länken till sidan du ska logga in på räcker det att öppna 1Password och klicka på länken. Appen sköter inloggningen.
  4. Podcast-appenAtt lyssna på podcasts är ett snabbt och smidigt sätt att hänga med och samla på dig viktig kunskap som hjälper dig i ditt företagande. Det kan inspirera och fylla på ditt kreativitets-konto, inte minst när det gäller att lyssna på andra entreprenörers resa till framgång. I podcast-appen finns många poddar på teman som företagande och entreprenörskap. Självklart har vi hjälpt dig att plocka russinen ur kakan och har skapat en lista med de

Webnode

Här kan du snabbt skapa en gratis hemsida med professionellt uttryck efter färdiga mallar. Det finns också bra utbud på .se domäner att köpa. Sidan finns på svenska så att det är lätt för dig att förstå. Har du gratisversionen syns reklam längst ner på sidan vilket givetvis försvinner om du uppgraderar. Billigaste paketet heter mini och kostar ca 49 kr i månaden och inkluderar en gratis www.domän.se under ett år.

Wix

Här kan du snabbt skapa en gratis hemsida med professionellt uttryck efter färdiga mallar. Det finns många funktioner som ex webbshop, bokningssystem och chattfunktion. Även här finns bra utbud på .se domäner att köpa. Sidan finns på svenska så att det är lätt för dig att förstå. Till skillnad från webnode finns fler funktioner och fler valmöjligheter med wix men det är också mer avancerat. Prisbilden är mellan 35 kr – 180 kr per månad beroende på vilka funktioner du vill ha.

Weebly

Här kan du snabbt skapa en gratis hemsida med professionellt uttryck efter färdiga mallar. Även denna sida finns på svenska så att det är lätt för dig att förstå. Om du är en mode, konst, kreativ person eller verksamhet som riktar dig mot en internationell marknad så är Weebly troligen det bästa valet för dig. Om du uppgraderar till deras betal-paket så kan du köpa en .com, .net eller .org adress. De svenska .se domänerna går inte att köpa genom Weebly men du kan köpa en på egen hand och sedan länka ihop den med din Weebly-hemsida. Billigaste startpaketet kostar 8 dollar per månad.

Jimbo

Jimbo är väldigt bra för frilansare och bloggare. Här kan du snabbt skapa en gratis hemsida med professionellt uttryck efter färdiga mallar. Jimbo har också en mobilapp för Android och iOS vilket är smidigt om du exempelvis är bloggare och bara vill jobba från mobilen. Jimbo är gratis men om du vill ha bort reklamen och uppgradera finns två alternativ. Första är PRO som kostar 6,5 euro/månad och BUSINESS som kostar 15 euro/månad där skillnaden främst är funktioner och utrymme.

WordPress

WordPress är det bästa valet om du är bloggare och inte vill betala för något. WordPress är det populäraste bland bloggare över hela världen och här behöver du inte betala någonting alls.  Om du sedan vill ha din egen domän och bli mer seriös med ditt bloggande så kan du byta till en egen-hostad WordPress.org hemsida (notera att WordPress.com och WordPress.org är två olika saker). Om du inte är bloggare kan du givetvis fortfarande skapa hemsidor i wordpress. WordPress erbjuder storskalighet och skräddarsydd programmering utefter precis så du vill ha det. Det tar dock lång tid att lära sig och kan upplevas övermäktigt.

www.svenskarnaochinternet.se

Innan du skaffar dig sociala medier är det bra att veta vilka din målgrupp använder och hur dem använder sig av medier. på Svenskarna och internet kan du se vilken social media som just din målgrupp använder sig av mest och hur ofta.

Facebook

Är ett socialt medium eller en social nätverkstjänst. Här kan du skapa en “gilla-sida” för ditt företag och bjuda in vänner/bekanta som följare. Du kan dela med dig av text, bilder, filmer och länkar till alla dina följare. Du kan också följa och kommentera vad dina följare delar med andra. Du kan också ansluta dig till intressegrupper för exempelvis arbetsplatser, skolor, universitet eller organisationer. Plus att det finns möjligthet att ha direktdialog med dina kunder genom tjänsten Messenger.

Youtube

Här kan du skapa en kanal och dela med dig av rörligt material samt följa andra och inspireras av andra. Genom sökfunktionen kan du hitta andra som delar videos med exempelvis samma tema som du. Du kan också kommentera andra videos och på så sätt skapa kontakt. Du kan prenumerera på dina favoritkanaler och få aviseringar när något nytt läggs upp.

Instagram

Instagram är liknande facebook fast att det huvudsakligen baseras på bilder/rörligt material. Du lägger upp bilder/rörligt material på din profil och du kan följa andra. Du kan kommentera och andra kan kommentera dina inlägg. Du kan också skapa #hashtags för att lättare hitta det du letar efter.

Snapchat

Här kommunicerar man med bilder alt. korta kort små videoklipp man spelar in själv med mobiltelefonen. Man har chans att skicka sin inspelning eller sin bild till dem följare i sitt nätverk man vill. inlägget ligger upp ett kort tag innan det försvinner. Här handlar det om korta interaktioner i enkelt format. Används flitigt av yngre.

Twitter

En “mikroblogg” där du kan skriva maximalt 140 tecken. Här är andelen följare mer än dubbelt så hög än de som aktivt deltar med inlägg i andra sociala medier. Inlägg kallas på twitter för tweets. Här kan du följa både sådana du känner och offentliga personer som du är intresserad av. Du kan diskutera olika ämnen och tagga dina inlägg med en hashtagg för att få in dem under aktuellt ämne.

Tumblr

Det här är en bloggplattform där användaren publicerar texter, bilder, filmer, länkar, chatt, citat och ljud till sin tumblelog. Du kan följa andra i ditt nätverk och se deras inlägg.

WhatsApp

En app där du kan chatta med dina vänner. Du kan sicka text, bilder, videos i gruppchatten. Du kan enkelt skapa flera olika gruppchattar med olika kontakter.

Musical.ly

Här skapar du en profil och bygger ett nätverk av kontakter på samma sätt som Instagram. Skillnaden är att du i stället för att posta bilder enbart här postar videor där du mimar till olika låtar. Du kan välja att få en av dina videor ihopklippt med en annan användares och på så vis skapa en duett.

Skype

Den här appen erbjuder chatt och IP-telefoni. Du måste installera programmet men sen kan du ringa vem som helst i världen och både ha telefonsamtal och videosamtal.

LinkedIn

Den här tjänsten påminner om facebook fast på yrkesmässigt plan. Här lägger du in ditt CV och skapar kontakt med andra användare som du kan ha nytta av i ditt yrkesliv. DU kan dela artiklar, skapa inlägg och ta kontakt med alla du hittar.

Periscope

Den här tjänsten går ut på livesändning. Användare kan titta på din livesändning och skriva meddelanden till dig.

TikTok

Tiktok, även känt som Douyin i Kina, är en social media-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Här låts användare skapa musik-, dans-, komedi-, och läppsynkvideor på 15 sekunder och dela med sig av.

Podcasts om entreprenörskap och företagande:

Framgångspodden – En av nordens största intervjubaserade podcasts. Här får du lyssna på en mängd kända entreprenörer och ta del av deras tips och misstag.

Entreprenörsdriv – Även i denna podcast får du chans att lyssna på spännande entreprenörer och ta del av deras resa. Syftet med denna podd är skapa driv genom att dela erfarenheter inom entreprenörskap och företagande.

Bara Business – Här är podcasten för dig som vill fokusera på affärsidéer, tjäna pengar och hitta rätt folk. Den ger dig verktyg, insikter och tips på sånt du borde göra och sånt inte ska göra.

Företagspodden – Här har du chans till kompetensutveckling. Den här podcasten utbildar genom att gå igenom företagandets alla delar. Du får även tips som kan hjälpa dig att ta ditt företag till en ny nivå.

Businesspodden – Här får du lyssna på tre pitchar per avsnitt från olika entreprenörer. Du får också lyssna på programledarnas uppfattning om entreprenörernas affärsidéer. Perfekt om du vill få perspektiv på din affärsidé och “kunnigas” uppfattning om den.

Våga – I den här podcasten är fokus inspiration. Podcastens syfte är att få dig till att våga ta steget. Här får du lyssna på inspirerande personer som redan vågat ta steget och lyckats.

Driva eget podden – Den här podden fokuserar på att göra företagandet enkelt. Du får också tips på hur du faktiskt driver eget företag med fokus på – från idé till framgång.

Ung ambition – Den här podcasten har fokus på ungt entreprenörskap och personlig utveckling. För dig som är ung kan du nog lätt känna igen dig här och utvecklas till dina drömmar.

Podcasts om marknadsföring, sociala medier och nätverkande: 

Hillmanpodden – Här är podcasten som konkret visar på strategier du som företagare direkt kan applicera på ditt företag. Korta avsnitt som inspirerar och informerar dig till att utveckla ditt företag genom att jobba smart digitalt.

Digitalsnack – Den här  podcasten ger tips kring allt från sökmotoroptimering för dina sociala medier till bra konkreta tips på sociala kanaler.

Marknadscoacherna – En bra podcast som förklarar de praktiska delarna av digital marknadsföring. Här kan du bl.a lyssna på avsnitt om hur annonsering med Google Ads går till, varumärkesbyggande och trendspaning.

Sociala medier och kommunikationspodden –  Det här är en podcast handlar 100% om sociala medier som kommunikationskanal. Lär dig om hur algoritmerna funkar till hur du ska jobba med bilder och rörligt material mm.

LinkedInpodden – Detta är podcasten handlar om LinkedIn.

Nätverkspodden – Nätverkande är viktigt för att validera dina idéer samt få ut din ide på marknaden. I den här podcasten får du viktiga nätverkstips, hur du attraherar media och hur du kan skapa säljmöten.

Podcasts om försäljning:

Säljpodden – Den här podcasten erbjuder mängder av tips och kunskap för hur du enkelt kan nå ut till dina kunder. Du får också tips på hur du ska sälja in din idé i säljsamtalet.

Snacka Sälj – Här får du chans att lyssna på några riktigt vassa svenska säljare. Korta avsnitt med konkreta säljtips.

Säljdriv – En bra podcast med korta avsnitt där du får tips om allt från behovsanalys till hur man vänder samtalen som inte verkar leda någonvart.

Säljcoachen ledarskap & sälj – Det här är podcasten för dig som redan jobbar mycket med sälj men vill ha tips och metoder för att bli “bättre”.

Sälj & marknadspodden – Denna podcasten handlar om modern digital marknadsföring och försäljning. Podden ger konkreta tips på hur du kan göra för att nå digitala köpare och tänka “outside the box”.